Wyroby jadalne z dzikiego bzu
: pn 19 maja 2008, 16:10
zamieszczam pare przepisów na syropiki z dzikiego bzu
te są bezaokoholowe aleee...doskonale gaszą pragnienie.mają również zastosowanie lecznicze,gdyż kwiaty dziekiego bzu mają działanie moczopędne i napotne.zawierają witaminę P(rutynę) która wzmacnia ścianki naczyń włosowatych.Zewnętrznie też nieraz stosuje się napar z kwiatów bzu, jako płukankę, np. przy anginie, zapaleniu gardła i jamy ustnej, a także przy zapaleniu spojówek i brzegów powiek.
Przy zbiorze i suszeniu kwiatów należy przestrzegać kilku zasad.
1. Kwiaty zbiera się w pod koniec czerwca w dzień słoneczny, w okresie pełnego rozkwitu..
2. Nie należy zbierać kwiatów przegniłych lub wyschniętych.
3. Kwiaty zbiera się całymi baldaszkami, a potem w domu odcina od szypułek po wysuszeniu, ale najlepiej przed suszeniem.
4. Kwiaty suszy się w miejscu suchym, rozłożone cienką warstwą w temperaturze nie większej niż 35oC.
5. Dobry susz ma kolor białawo-żółtawy. Wszystko co wygląda inaczej należy odrzucić już podczas suszenia.
przepisy:
-30 baldachów kwiatów czarnego bzu,
1,5 kg cukru,
3 cytryny,
30-50 g kwasku cytrynowego
Ok. 30 świeżo zebranych, kwitnących baldachów czarnego bzu opłukać starannie na sicie i dobrze odsączyć, po czym oskubać kwiatki szypułek. Cytryny umyć i pokroić razem ze skórkami w kostkę. W dużym słoju wymieszać kwiatki (płatki) z cukrem, cytryną i kwaskiem cytrynowym, nakryć i pozostawić na 48 godz. w chłodnym i ciemnym miejscu. Następnie dolać 1 l przegotowanej wody, dobrze wymieszać, odcedzić, tak aby syrop był klarowny i rozlać do małych butelek lub słoików. Pasteryzować przez 15 minut w prawie wrzącej wodzie lub przechowywać w lodówce.
Otrzymany napój charakteryzuje się przyjemnym smakiem i egzotycznym aromatem przypominającym owoce południowe
-30 dużych kwiatostanów lub więcej mniejszych (pięknych, w pełnym rozkwicie) umyć, pousuwać grubsze łodyżki. Zalać 1 l przegotowanej zimnej wody i posypać 4 łyżeczkami kwasku cytrynowego. Przykryć, obciążyć, aby były całkowicie zanurzone, i zostawić tak na 2 doby. Następnie odcedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Do otrzymanego żółtawego płynu dosypywać stopniowo 2 kg cukru, cały czas ucierając. W końcu płyn „nie chce” już wchłaniać cukru, ale niestety „musi”, bo inaczej się zepsuje; ewentualnie można dolać mały kieliszek wody. Przelać do idealnie czystych buteleczek i hermetycznie zamknąć. Ten syrop pięknie pachnie i nadaje wodzie lub herbacie niepowtarzalny smak i aromat. Poza tym leczy przeziębienia.
-35 baldachów kwiatowych zalać ochłodzonym syropem, sporządzonym z 2 kg cukru, 1,5 l wody, 3-4 łyżeczek kwasku cytrynowego oraz z całej cytryny, pokrajanej w plastry. Po 48 godzinach odcedzić i zlać syrop do butelek, słoików czy ceramicznych naczynek.
-Napar po wypiciu działa napotnie i przeciwgorączkowo, wzmacniająco i moczopędnie. Zewnętrznie napar pomaga w zapaleniach krtani, gardła i jamy ustnej.
stosowanie i dawkowanie:
-Doustnie w stanach grypowych
Napar: 3 g kwiatów bzu z dodatkiem 3 g kwiatów lipy zalać filiżanką wrzątku; pić 6-8 filiżanek dziennie.
-Zewnętrznie przy zapaleniach gardła i krtani, zapaleniach jamy ustnej
Odwar: 50 g kwaiatów zalać 1 litrem wrzątku, gotować przez 5 minut, odstawić do wystudzenia; płukać jamę ustną 4-6 razy dziennie, najlepiej po posiłkach.
te są bezaokoholowe aleee...doskonale gaszą pragnienie.mają również zastosowanie lecznicze,gdyż kwiaty dziekiego bzu mają działanie moczopędne i napotne.zawierają witaminę P(rutynę) która wzmacnia ścianki naczyń włosowatych.Zewnętrznie też nieraz stosuje się napar z kwiatów bzu, jako płukankę, np. przy anginie, zapaleniu gardła i jamy ustnej, a także przy zapaleniu spojówek i brzegów powiek.
Przy zbiorze i suszeniu kwiatów należy przestrzegać kilku zasad.
1. Kwiaty zbiera się w pod koniec czerwca w dzień słoneczny, w okresie pełnego rozkwitu..
2. Nie należy zbierać kwiatów przegniłych lub wyschniętych.
3. Kwiaty zbiera się całymi baldaszkami, a potem w domu odcina od szypułek po wysuszeniu, ale najlepiej przed suszeniem.
4. Kwiaty suszy się w miejscu suchym, rozłożone cienką warstwą w temperaturze nie większej niż 35oC.
5. Dobry susz ma kolor białawo-żółtawy. Wszystko co wygląda inaczej należy odrzucić już podczas suszenia.
przepisy:
-30 baldachów kwiatów czarnego bzu,
1,5 kg cukru,
3 cytryny,
30-50 g kwasku cytrynowego
Ok. 30 świeżo zebranych, kwitnących baldachów czarnego bzu opłukać starannie na sicie i dobrze odsączyć, po czym oskubać kwiatki szypułek. Cytryny umyć i pokroić razem ze skórkami w kostkę. W dużym słoju wymieszać kwiatki (płatki) z cukrem, cytryną i kwaskiem cytrynowym, nakryć i pozostawić na 48 godz. w chłodnym i ciemnym miejscu. Następnie dolać 1 l przegotowanej wody, dobrze wymieszać, odcedzić, tak aby syrop był klarowny i rozlać do małych butelek lub słoików. Pasteryzować przez 15 minut w prawie wrzącej wodzie lub przechowywać w lodówce.
Otrzymany napój charakteryzuje się przyjemnym smakiem i egzotycznym aromatem przypominającym owoce południowe
-30 dużych kwiatostanów lub więcej mniejszych (pięknych, w pełnym rozkwicie) umyć, pousuwać grubsze łodyżki. Zalać 1 l przegotowanej zimnej wody i posypać 4 łyżeczkami kwasku cytrynowego. Przykryć, obciążyć, aby były całkowicie zanurzone, i zostawić tak na 2 doby. Następnie odcedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Do otrzymanego żółtawego płynu dosypywać stopniowo 2 kg cukru, cały czas ucierając. W końcu płyn „nie chce” już wchłaniać cukru, ale niestety „musi”, bo inaczej się zepsuje; ewentualnie można dolać mały kieliszek wody. Przelać do idealnie czystych buteleczek i hermetycznie zamknąć. Ten syrop pięknie pachnie i nadaje wodzie lub herbacie niepowtarzalny smak i aromat. Poza tym leczy przeziębienia.
-35 baldachów kwiatowych zalać ochłodzonym syropem, sporządzonym z 2 kg cukru, 1,5 l wody, 3-4 łyżeczek kwasku cytrynowego oraz z całej cytryny, pokrajanej w plastry. Po 48 godzinach odcedzić i zlać syrop do butelek, słoików czy ceramicznych naczynek.
-Napar po wypiciu działa napotnie i przeciwgorączkowo, wzmacniająco i moczopędnie. Zewnętrznie napar pomaga w zapaleniach krtani, gardła i jamy ustnej.
stosowanie i dawkowanie:
-Doustnie w stanach grypowych
Napar: 3 g kwiatów bzu z dodatkiem 3 g kwiatów lipy zalać filiżanką wrzątku; pić 6-8 filiżanek dziennie.
-Zewnętrznie przy zapaleniach gardła i krtani, zapaleniach jamy ustnej
Odwar: 50 g kwaiatów zalać 1 litrem wrzątku, gotować przez 5 minut, odstawić do wystudzenia; płukać jamę ustną 4-6 razy dziennie, najlepiej po posiłkach.