Ryby w diecie wikingów
: wt 29 wrz 2020, 13:27
Bardzo rzadko na reko wyjazdach drużyny decydują się na przygotowywanie dań z ryb. A tymczasem...
...na podstawie dwudziestu czterech pochówków z Birki naukowcy podjęli się określenia jak różniła się dieta zamożnych Skandynawów od ubogich. Badanie oparto na założeniu, że groby z ubogim wyposażeniem należały do osób gorzej sytuowanych za życia. W badaniu pominięto aspekt religijności, który mógł wpłynąć na ilość darów grobowych i stosunek rodziny do zmarłego, który również mógł wpłynąć na ilość przedmiotów złożonych w grobie.
Pod kątem zawartości izotopów węgla, azotu i siarki przebadano kości należące do dwudziestu czterech osób (dwanaście kobiet, dziewięciu mężczyzn oraz trzy osoby, których płci nie udało się zidentyfikować), pochówki datuje się na lata 750-950. Kości ludzkie przebadano pod kątem zawartości izotopów węgla, azotu i siarki. Przebadano również kości zwierząt (koni, świni, krowy, owcy itp.) odkryte w tych samych warstwach co pochówki, aby określić czy mięso tych zwierząt było spożywane przez mieszkańców Birki. Na podstawie zawartości tych izotopów można określić m.in. gdzie i kiedy dana osoba pozyskiwała pożywienie oraz jaki rodzaj pożywienia dominował w jej diecie. Przykładowo mięso ryb jest bogate w azot i często zawiera nieduże ilości metali ciężkich, które odkładają się w kościach osób jedzących ryby (Zaznaczę tutaj, że znacznie uprościłam opis samych badań izotopów i inne szczegóły chemiczne, których analiza wymaga specjalistycznej wiedzy) Na podstawie badań stwierdzono, że:
- osoby, których groby wyposażono w broń, miały dietę opartą w dużej mierze na rybach. Przykładowo mężczyzna pochowany w grobie bj496, który był bogato wyposażony (zawierał m.in. miecz, ekwipunek do jazdy konnej, tarczę, włócznię i arabskie monety), bardzo często spożywał ryby, a także spędził dużo czasu poza Birką (badanie izotopów pozwoliło stwierdzić, że jedzenie które jadł za życia pochodziło z wielu różnych lokalizacji). Przypuszcza się również, że ten mężczyzna nie urodził się w Birce, a jedynie odwiedził to miejsce niedługo przed śmiercią;
- większość kobiet pochowanych w Birce spędziła całe swoje życie w Birce lub jej najbliższym sąsiedztwie, nawet kobiety, których groby zostały bogato wyposażone nie podróżowały. Przykładowo w grobie bj632 datowanym na końcówkę IX wieku odnaleziono bogaty naszyjnik ze srebrnymi bizantyjskimi monetami, który wskazuje na to, że zmarła była za życia osobą zamożną. Analiza izotopów wykazała, że ta kobieta pomimo posiadania znacznych zasobów finansowych najprawdopodobniej nigdy nie opuściła najbliższych okolic Birki, a jej dieta była uboga w ryby;
- osoby pochowane bez broni i te, które zostały pochowane z ubogim wyposażeniem miały dietę ubogą w ryby (w porównaniu do wojowników) i uboższą w mięso (w porównaniu do bogatszych pochówków), dodatkowo mężczyźni z pochowani w ubogich grobach podobnie jak większość kobiet (niezależnie od statusu) spędzili zdecydowaną większość życia w jednym miejscu;
- wysoka zawartość ryb w diecie wojowników może wskazywać na ich częste podróże, podczas których najłatwiejszym do pozyskania jedzeniem były ryby morskie i rzeczne;
- na podstawie podobnych badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii można również dojść do wniosku, że Wikingowie traktowali ryby jako lepsze pożywienie należne wojownikom. Na podstawie zawartości izotopów w kościach Anglosasów pochowanych w okolicy Berinsfield potwierdzono, że bogaci Anglosasi jedli znacznie więcej mięsa zwierząt gospodarskich i unikali ryb, w przeciwieństwie do ubogich Anglosasów, w których diecie znacznie częściej występowały ryby;
Na podstawie badań ości rybich, które znaleziono podczas wykopalisk Skandynawowie chętnie jedli ryby morskie np. dorsze, śledzie, molwy (ryba z rodziny dorszowatych, współcześnie mało popularna https://pl.wikipedia.org/wiki/Molwa_pospolita ), łososie. Ryby przygotowywano na wiele sposobów: wędzono, suszono, gotowano, smażono i peklowano. Spośród ryb morskich najbardziej popularny był śledź.
Linki do artykułów w języki angielskim: https://www.academia.edu/1429952/Diet_a ... s_compared
https://www.academia.edu/546188/Diet_an ... n_isotopes
O diecie wikingów ogólnie: https://www.history.com/news/the-surpri ... iking-diet
Jeśli uda mi się znaleźć fajne przepisy na danie z ryb, które można by wykonać na wyjeździe to wrzucę je na forum .
...na podstawie dwudziestu czterech pochówków z Birki naukowcy podjęli się określenia jak różniła się dieta zamożnych Skandynawów od ubogich. Badanie oparto na założeniu, że groby z ubogim wyposażeniem należały do osób gorzej sytuowanych za życia. W badaniu pominięto aspekt religijności, który mógł wpłynąć na ilość darów grobowych i stosunek rodziny do zmarłego, który również mógł wpłynąć na ilość przedmiotów złożonych w grobie.
Pod kątem zawartości izotopów węgla, azotu i siarki przebadano kości należące do dwudziestu czterech osób (dwanaście kobiet, dziewięciu mężczyzn oraz trzy osoby, których płci nie udało się zidentyfikować), pochówki datuje się na lata 750-950. Kości ludzkie przebadano pod kątem zawartości izotopów węgla, azotu i siarki. Przebadano również kości zwierząt (koni, świni, krowy, owcy itp.) odkryte w tych samych warstwach co pochówki, aby określić czy mięso tych zwierząt było spożywane przez mieszkańców Birki. Na podstawie zawartości tych izotopów można określić m.in. gdzie i kiedy dana osoba pozyskiwała pożywienie oraz jaki rodzaj pożywienia dominował w jej diecie. Przykładowo mięso ryb jest bogate w azot i często zawiera nieduże ilości metali ciężkich, które odkładają się w kościach osób jedzących ryby (Zaznaczę tutaj, że znacznie uprościłam opis samych badań izotopów i inne szczegóły chemiczne, których analiza wymaga specjalistycznej wiedzy) Na podstawie badań stwierdzono, że:
- osoby, których groby wyposażono w broń, miały dietę opartą w dużej mierze na rybach. Przykładowo mężczyzna pochowany w grobie bj496, który był bogato wyposażony (zawierał m.in. miecz, ekwipunek do jazdy konnej, tarczę, włócznię i arabskie monety), bardzo często spożywał ryby, a także spędził dużo czasu poza Birką (badanie izotopów pozwoliło stwierdzić, że jedzenie które jadł za życia pochodziło z wielu różnych lokalizacji). Przypuszcza się również, że ten mężczyzna nie urodził się w Birce, a jedynie odwiedził to miejsce niedługo przed śmiercią;
- większość kobiet pochowanych w Birce spędziła całe swoje życie w Birce lub jej najbliższym sąsiedztwie, nawet kobiety, których groby zostały bogato wyposażone nie podróżowały. Przykładowo w grobie bj632 datowanym na końcówkę IX wieku odnaleziono bogaty naszyjnik ze srebrnymi bizantyjskimi monetami, który wskazuje na to, że zmarła była za życia osobą zamożną. Analiza izotopów wykazała, że ta kobieta pomimo posiadania znacznych zasobów finansowych najprawdopodobniej nigdy nie opuściła najbliższych okolic Birki, a jej dieta była uboga w ryby;
- osoby pochowane bez broni i te, które zostały pochowane z ubogim wyposażeniem miały dietę ubogą w ryby (w porównaniu do wojowników) i uboższą w mięso (w porównaniu do bogatszych pochówków), dodatkowo mężczyźni z pochowani w ubogich grobach podobnie jak większość kobiet (niezależnie od statusu) spędzili zdecydowaną większość życia w jednym miejscu;
- wysoka zawartość ryb w diecie wojowników może wskazywać na ich częste podróże, podczas których najłatwiejszym do pozyskania jedzeniem były ryby morskie i rzeczne;
- na podstawie podobnych badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii można również dojść do wniosku, że Wikingowie traktowali ryby jako lepsze pożywienie należne wojownikom. Na podstawie zawartości izotopów w kościach Anglosasów pochowanych w okolicy Berinsfield potwierdzono, że bogaci Anglosasi jedli znacznie więcej mięsa zwierząt gospodarskich i unikali ryb, w przeciwieństwie do ubogich Anglosasów, w których diecie znacznie częściej występowały ryby;
Na podstawie badań ości rybich, które znaleziono podczas wykopalisk Skandynawowie chętnie jedli ryby morskie np. dorsze, śledzie, molwy (ryba z rodziny dorszowatych, współcześnie mało popularna https://pl.wikipedia.org/wiki/Molwa_pospolita ), łososie. Ryby przygotowywano na wiele sposobów: wędzono, suszono, gotowano, smażono i peklowano. Spośród ryb morskich najbardziej popularny był śledź.
Linki do artykułów w języki angielskim: https://www.academia.edu/1429952/Diet_a ... s_compared
https://www.academia.edu/546188/Diet_an ... n_isotopes
O diecie wikingów ogólnie: https://www.history.com/news/the-surpri ... iking-diet
Jeśli uda mi się znaleźć fajne przepisy na danie z ryb, które można by wykonać na wyjeździe to wrzucę je na forum .