Przepisy kulinarne
: pn 12 maja 2014, 14:02
Słowiański kołacz
Składniki:
35 g drożdży
75 g oleju
250 ml mleka
350 g mąki pszennej
50 g cukru
2 żółtka
Miód
Orzechy laskowe
Wsypać mąkę do miski, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mąki. Dodać olej. Żółtka, cukier i mleko dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto, żeby się napowietrzyło, leciutko podsypując mąką. Wkładamy do miski i przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na lekki owal, smarujemy miodem i dodajemy orzechy. Pleciemy, jak chałkę, na koniec formując z plecionki kolisty kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 185-190 stopni C posmarować rozmąconym białkiem jaja. Piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka, ponieważ każdy piekarnik może piec inaczej.
Należy bardzo uważać, żeby miód nie wydostał się z ciasta, bo pożar w piekarniku gwarantowany.
Składniki:
35 g drożdży
75 g oleju
250 ml mleka
350 g mąki pszennej
50 g cukru
2 żółtka
Miód
Orzechy laskowe
Wsypać mąkę do miski, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mąki. Dodać olej. Żółtka, cukier i mleko dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto, żeby się napowietrzyło, leciutko podsypując mąką. Wkładamy do miski i przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na lekki owal, smarujemy miodem i dodajemy orzechy. Pleciemy, jak chałkę, na koniec formując z plecionki kolisty kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 185-190 stopni C posmarować rozmąconym białkiem jaja. Piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka, ponieważ każdy piekarnik może piec inaczej.
Należy bardzo uważać, żeby miód nie wydostał się z ciasta, bo pożar w piekarniku gwarantowany.