Bo widzę oczyma wyobraźni głosowanie nad tarczami - Arnor mówi TAK, Jorund mówi NIE, a Aldis Nie wiem, nie moja specjalizacja.
I mamy głosowanie pierwsza klasa

Co do cytatów to już wyjaśniam.
Pełna wypowiedź brzmi:
"Tu nie ma demokracji, głosowania, Wieców etc. to Nasza zabawa na naszych zasadach. Nikt na siłę nikogo nie trzyma oczywiście mam tu na myśli takie ekstremalne kapelusze czarownicy."
Odnosi się to do ewentualnych nowych, mroczących ludków. Czyli jak ktoś nowy, młody będzie chciał mroki siać i przepychać je w formie głosowania, to niech zamknie za sobą drzwi bo nawet nie chce mi się na coś takiego głosowania urządzać.
Innymi słowy, "to nasza piaskownica jak Ci się babki nie podobają to lep sobie sam w domu".
a dalej:
"Jeśli chodzi o wszystkie merytoryczne niewiadome - a będą ich zapewne setki, zwłaszcza w temacie strojów i obuwia - to myślę, że analiza i głosowanie są podstawą, żeby stworzyć jakiś spójny obraz człowieka epoki Przeworskiej."
To dotyczy Nas ludzi, którym - mam nadzieję - nie przyjdzie do głowy forsować mroku czy jakiś wymysłów wziętych z księżyca. A wszystkie konkretne rzeczy, które będą potrzebowały przegadania i podjęcia decyzji tak właśnie zostaną rozstrzygnięte. Choć liczę, że samo głosowanie nie będzie potrzebne bo wszystko wyjdzie w rozmowach i wyniknie z przedstawionych źródeł. Gdyż to one, a nie domysły czy własny punkt widzenia w tym projekcie są najważniejsze. Przynajmniej dla mnie, bo tak jak pisałem w pierwszym poście: "wszystko będę chciał robić możliwie jak najbardziej koszerne.
Każdy element (jeśli się tylko uda) postaram się oprzeć na konkretnym znalezisku, dobrze wydatowanym i opisanym."
A teraz do tematu.
Podoba mi się pomysł z linkami i bibliografią. Zaraz założę temat i wrzucę to co znam. Proszę o mniej więcej podobne do mojego wrzucanie czyli z opisem dzięki czemu będzie wiadomo od razu co jest co.
Ja sam zamówiłem już "Kulturę Przeworską w dorzeczu środkowej i dolnej Bzury" bo mam skan tylko oraz "Cmentarzysko kultura przeworska Konopnica Wieluń" bo było tanie na allegro

Gdybyś znalazła pozycję "Wczesne fazy kultury przeworskiej" T. Dąbrowska albo "UZBROJENIE LUDNOŚCI KULTURY PRZEWORSKIEJ W MŁODSZYM OKRESIE PRZEDRZYMSKIM" Bochnaka w PDFie to daj namiar. Bo na alledrogo jest za 127 zł :/