Mam pytanko odnośnie butów... U Wojmira w ofercie są "sandałki" - buty ażurowe z Opola (typ 5 i 9). Czy ktoś w takowych chadza? Czy nie było by to źle widziane? :zdegustowany:
Bo bardzo pociąga mnie perspektywa lekkiego obuwia.
Ubiór: czy można mieć 'sandałki' / ażurowane buty
- Frigg
- Doświadczony pisarz
- Kontaktowanie:
Poradnik kompletowania stroju i ekwipunku obozowego – BUTY - „Kandydaci mogą posiadać jedynie obuwie niskie - sięgające do kostki lub nieco powyżej kostki - pozbawione zbędnych zdobień, lamówek etc.”
Skłaniamy się do modeli prostszych, a więc i najtańszych w wykonaniu na tamtejsze realia.
Lamówki, hafty, ażurowanie uznajemy za zdobienia, a tych kandydaci posiadać nie mogą. Ponadto z punktu widzenia praktycznego – pogoda bywa na wyjazdach różna, czasem deszczowa i tu te buty raczej nie zdadzą egzaminu.
Skłaniamy się do modeli prostszych, a więc i najtańszych w wykonaniu na tamtejsze realia.
Lamówki, hafty, ażurowanie uznajemy za zdobienia, a tych kandydaci posiadać nie mogą. Ponadto z punktu widzenia praktycznego – pogoda bywa na wyjazdach różna, czasem deszczowa i tu te buty raczej nie zdadzą egzaminu.
Wełna jest spoko.
Cóż, ja też nie wyobrażam sobie wiosennej czy jesiennej imprezy w "ażurkach". Zamówiłam już buty z Gdańska typ 14, bez lamówek, haftów itp. Termin niestety dopiero na połowę lutego.
Chodziło mi o to, że pociąga mnie perspektywa noszenia czegoś lekkiego, przewiewnego. Bardzo miła odmiana po XVII-wiecznych butach na obcasie...
Rozumiem że jako kandydat nie mogę mieć takich butków. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś takie ma, jak się w tym chadza, czy nie są źle widziane ogólnie. Jakby to powiedzieć, to było pytanie na przyszłość - czy można pomarzyć? :]
Chodziło mi o to, że pociąga mnie perspektywa noszenia czegoś lekkiego, przewiewnego. Bardzo miła odmiana po XVII-wiecznych butach na obcasie...
Rozumiem że jako kandydat nie mogę mieć takich butków. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś takie ma, jak się w tym chadza, czy nie są źle widziane ogólnie. Jakby to powiedzieć, to było pytanie na przyszłość - czy można pomarzyć? :]
Zasadniczo, pytanie, kogo chcesz rekonstruować.. Bo ja tak za bardzo nie wiem? Słowiankę z terenów Polski? Bo buty powinny być również spójne ze strojem i ogólnym założeniem rekonstruwanej postaci, jeżeli wikińskie, to buty wikińskie, jeżeli Ruś to rusińskie. Na początek weź sobie najprostsze buty, będą i najtańsze i najpraktyczniejsze. Bez doklejanych podeszw.
Wróć do „Pytania od kandydatów”