Archiwum pytań
Arnorze...i, jak bym miała się czepić szczegółów - acz zauważ, iż się nie czepiam - to bym musiała zauważyć, że zgodnie z Waszym podejściem do jak najbliższego odtwarzania wcześniej wybranego terenu to, że niewielu z Was odtwarza mieszkańców Islandii czy innej Grenlandii si? A opierając się na rozmowie apropo słowian zach, rusinów i waregów - którzy mieszkają na tym samym terenie, a ich kultury wg. Ciebie się nie przenikają..To idąc tym tropem czemu np. mieszkaniec Birki ma nosić takie same gacie jak ktoś z Islandii ? ? Kiedy różni ich klimat, teren, możliwe, że sposób życia etc...: D Bujaaaa....
Btw... Jak ma faja przy ognisku wypaść jak macie na sobie szarawary czy inne portki ? W ramach zagrożeń ja bym bardziej się obawiała przyrostu grzyba na Waszym miejscu
MDW WELES
Dziękuję Ci Odynie, że pomogłeś mi zamienić fałszywych przyjaciół w otwartych wrogów
Dziękuję Ci Odynie, że pomogłeś mi zamienić fałszywych przyjaciół w otwartych wrogów
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
Lili różnica jest bardzo prosta. Jeżeli nie musimy mieszać stylów to nie robimy tego tylko dlatego, że "może tak było". Jedynie w tych momentach gdy nie ma innej możliwości - jak tylko poprzez analogię - aby określić jakiś element stroju posuwamy się do tego. Choć nadal z bólem naszych skamieniałych serduszek
Przykład, do którego nawiązujesz czyli dlaczego słowianka zachodnia nie będzie u nas paradowała w typowo rusińskim odzieniu? Bo nie musi, może paradować bez tych elementów, które są kontrowersyjne, a i także będzie jej w tym dobrze. No i przy okazji nie będzie robiła z odtwórstwa gdybologii tam gdzie nie jest to konieczne.
A dlaczego wiking z Birki będzie miał gacie z Grenlandii? Bo musi mieć gacie, a nigdzie indziej ich nie znaleziono więc jest to jedyna możliwość. Nie z subiektywnej chęci lansowania się w fajnym nawierszniku, a z obiektywnej konieczności posiadania jakiś gaci
Przykład, do którego nawiązujesz czyli dlaczego słowianka zachodnia nie będzie u nas paradowała w typowo rusińskim odzieniu? Bo nie musi, może paradować bez tych elementów, które są kontrowersyjne, a i także będzie jej w tym dobrze. No i przy okazji nie będzie robiła z odtwórstwa gdybologii tam gdzie nie jest to konieczne.
A dlaczego wiking z Birki będzie miał gacie z Grenlandii? Bo musi mieć gacie, a nigdzie indziej ich nie znaleziono więc jest to jedyna możliwość. Nie z subiektywnej chęci lansowania się w fajnym nawierszniku, a z obiektywnej konieczności posiadania jakiś gaci
"Nie ma miękkiej gry"
Na razie wyszło takie coś
http://chomikuj.pl/alefajny/Galeria
Rzeczywiście, w sobotę pooglądam na kim się da, a może ktoś weźmie ze sobą coś w trakcie szycia? Nie mam jeszcze próbek materiałów, więc i samego materiału też nie, więc aż tak mocno mi się nie spieszy. Wezmę ze sobą to próbne giezełko, to może i jakieś porady krawieckie się trafią
Igły połamałam przy pruciu tego, co źle zszyłam
http://chomikuj.pl/alefajny/Galeria
Rzeczywiście, w sobotę pooglądam na kim się da, a może ktoś weźmie ze sobą coś w trakcie szycia? Nie mam jeszcze próbek materiałów, więc i samego materiału też nie, więc aż tak mocno mi się nie spieszy. Wezmę ze sobą to próbne giezełko, to może i jakieś porady krawieckie się trafią
Igły połamałam przy pruciu tego, co źle zszyłam
- Aldis
- Sławny kronikarz
- Kontaktowanie:
Dzięki! Komuś się przydało ^.^
Pytanie mam z innej beczki.
Czy ktoś wykańczał sobie kieckę krajką?
Bo zaczęłam walczyć tak eksperymentalnie i strasznie krzywo mi się to zagina i zastanawiam się czy ma ktoś jakiś mądry sposób na to, żeby to w miarę równo było - chodzi mi oczywiście o nieszczęsny wikingowy dekolt. Czy po prostu taki już tego urok że nie da się super idealnie i ładnie dopasować.
Pytanie mam z innej beczki.
Czy ktoś wykańczał sobie kieckę krajką?
Bo zaczęłam walczyć tak eksperymentalnie i strasznie krzywo mi się to zagina i zastanawiam się czy ma ktoś jakiś mądry sposób na to, żeby to w miarę równo było - chodzi mi oczywiście o nieszczęsny wikingowy dekolt. Czy po prostu taki już tego urok że nie da się super idealnie i ładnie dopasować.
http://www.dzikibez.fora.pl/dla-kandydatow-i-tych-co-pierwszy-raz,42/pytania-i-porady-dla-kandydata,467-210.html
Aldis, mi perfekcyjnie też nie wychodziło, bo jak się ją złoży to grube to to się robi i automatycznie trudniej się szyje, ale da radę jak powywijasz- będzie ok.
Aldis, mi perfekcyjnie też nie wychodziło, bo jak się ją złoży to grube to to się robi i automatycznie trudniej się szyje, ale da radę jak powywijasz- będzie ok.
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
żeby dekolt obszyć nie wyginaj krajki tylko ją złóż...
Na tej fotce mniej więcej widać ocb:
http://www.dzikibez.pl/uploads/images/galerie/WyprawaLetnia2008/006.jpg
Edit:
Swietka mnie ubiegła
Na tej fotce mniej więcej widać ocb:
http://www.dzikibez.pl/uploads/images/galerie/WyprawaLetnia2008/006.jpg
Edit:
Swietka mnie ubiegła
"Nie ma miękkiej gry"
Wróć do „Pytania od kandydatów”