Farbujemy, naturalnie;)
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
Farbiarki moje drogie Która z Was podjęła by się zafarbowania naturalnego lnu ręcznie tkanego na przeworską koszulinę?
Len ma 66 cm szerokości, a długości... no tyle żeby starczyło
Interesują mnie żywe kolory, nie żywe w sensie nasycenia tylko żywe barwy tzn niebieski, czerwony, pomarańczowy itp.
Myślicie, że da się? Oczywiście nie musi być w kociołku, garnek na gazie mnie satysfakcjonuje. Byle by było naturalnymi barwnikami.
Len ma 66 cm szerokości, a długości... no tyle żeby starczyło
Interesują mnie żywe kolory, nie żywe w sensie nasycenia tylko żywe barwy tzn niebieski, czerwony, pomarańczowy itp.
Myślicie, że da się? Oczywiście nie musi być w kociołku, garnek na gazie mnie satysfakcjonuje. Byle by było naturalnymi barwnikami.
"Nie ma miękkiej gry"
- Aldis
- Sławny kronikarz
- Kontaktowanie:
Wszystko się da. Tylko len łapie słabiej niż wełna, więc barwnika musi być więcej i podejrzewam, że musi dłużej poleżeć. No i duży gar jest potrzebny (W Wawie nie posiadam) więc ja osobiście mogłabym dopiero jak zjadę do Płocka i nie będzie to okres świąt bo w garze będzie bigos dla miliarda osób
Edit: najlepiej by było uciąć małe paseczki/kwadraty/kawałki i zrobić test jak łapie na jakie kolory. Tkanina tkaninie nie równa.
Edit: najlepiej by było uciąć małe paseczki/kwadraty/kawałki i zrobić test jak łapie na jakie kolory. Tkanina tkaninie nie równa.
Z tym, co mówiła Marika- wypierz materiał wcześniej, a wełnę nawet w takiej nieco cieplejszej wodzie, bo materiały prosto z fabryki jakieś tam ilości kleju zawierają. Kruszyną fajnie można zafarbować teraz no i czarnym bzem, jeżeli ktoś ma pomrożone jego znaczne ilości. No i płukanko po... pierwsze w samej wodzie a drugie dla utrwalenia w wodzie z octem.
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
@ Lasota
Każdy ze wspomnianych się da, w różnych odcieniach i różnymi składnikami.
Marzanna barwierska - czerwony, brązowy, fioletowy
Czarny bez - czerwony, różowy
Borówki, jeżyny, jagody - niebieski
Liście brzozy, kora dębu, jałowiec, gorczyca, paproć, rumianek - żółty, pomarańczowy
I wymieniać można dużo. Kwestia dostępu do odpowiedniego barwnika dlatego zapytałem czy dziewczyny dadzą radę, a nie czy się a
@ Nora
"bo materiały prosto z fabryki jakieś tam ilości kleju zawierają" - ale materiały z prosto z krosna nie zawierają więc nie muszę się tym martwić
Każdy ze wspomnianych się da, w różnych odcieniach i różnymi składnikami.
Marzanna barwierska - czerwony, brązowy, fioletowy
Czarny bez - czerwony, różowy
Borówki, jeżyny, jagody - niebieski
Liście brzozy, kora dębu, jałowiec, gorczyca, paproć, rumianek - żółty, pomarańczowy
I wymieniać można dużo. Kwestia dostępu do odpowiedniego barwnika dlatego zapytałem czy dziewczyny dadzą radę, a nie czy się a
@ Nora
"bo materiały prosto z fabryki jakieś tam ilości kleju zawierają" - ale materiały z prosto z krosna nie zawierają więc nie muszę się tym martwić
"Nie ma miękkiej gry"
No chodzilo mi ze o tej porze roku. Chyba ze farba do wlosow wiem ze dostepna bedzie kora debu, ale tej barwy nie chcesz. Wiekszosc pewnie mozna kupic Np. Mrozone jezyny, jagody itp. Mysle ze mozna by sprobowac sokami. Przeciez kazdy z nas ma w rodzinie kto takowe robi
No a marzanna chyba nie wystepuje u nas .
No a marzanna chyba nie wystepuje u nas .
Ostateczne rozwiązanie kwestii Mordorskiej.
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
Znalazłem informacje iż o Marzannie wspomina Rzymski pisarz i historyk Gaius Plinius Secundus urodzony w 23 r. n.e. Napisał m.in. Bella Germaniae libri XX czyli "Historia Wojen Rzymian z Germanami" Choć nie wiem czy w tym dziele właśnie pisał o tej roślinie.
O marzannie pisał też urodzony w roku 40 n.e. Pedanios Dioskurydes.
O marzannie pisał też urodzony w roku 40 n.e. Pedanios Dioskurydes.
"Nie ma miękkiej gry"
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
Ale ja nie zdecydowałem, ze ma być właśnie marzanną MN może być czarnym bzem albo czymś innym. A nawet jeszcze nie jest powiedziane, ze koszulina ma być czerwona. Bo generalnie kolory to taka trzeciorzędna sprawa jak dla mnie.
Nie mam jeszcze ogólnej koncepcji w jakie kolory się odziać więc badam temat ale wstępnie podoba mi się coś w tym stylu:
Nie mam jeszcze ogólnej koncepcji w jakie kolory się odziać więc badam temat ale wstępnie podoba mi się coś w tym stylu:
"Nie ma miękkiej gry"
- Frigg
- Doświadczony pisarz
- Kontaktowanie:
Nie wiem, czy czarny bez jeszcze się znajdzie. Oglądałam dziś krzak, który chciałam obrabować i niestety był już zupełnie bez owoców. Ale może gdzieś jeszcze jest? W mieście niestety trudno o surowiec prosto z natury i jeszcze można zabulić mandat za dewastację zieleni... co za życie...
Surowiec barwierski można też kupić. Taki mam plan co do kory kruszyny.
Surowiec barwierski można też kupić. Taki mam plan co do kory kruszyny.
Wełna jest spoko.
- Frigg
- Doświadczony pisarz
- Kontaktowanie:
U mnie niestety szanse bliskie zeru. Może uśmiechne sie o korę.
Ja mam zasuszony wrotycz, w luzniejszy dzień skocze po ałun i bede farbowac trochę welny. Zobaczę, jak pójdzie z tkanina... kawałek lnu tez chyba znajdę. To zobaczymy, czy lokalowo-garnkowo jestem cos w stanie poszaleć.
Ja mam zasuszony wrotycz, w luzniejszy dzień skocze po ałun i bede farbowac trochę welny. Zobaczę, jak pójdzie z tkanina... kawałek lnu tez chyba znajdę. To zobaczymy, czy lokalowo-garnkowo jestem cos w stanie poszaleć.
Wełna jest spoko.
Wróć do „Krawiectwo i jemu podobne”