Udało mi się znowu odwiedzić Muzeum w Legionowie i sfotografować zabytki, które chcę zrekonstruować w ramach Projektu Przeworsk.
Moje założenia są następujące: pieszy wojownik z tarczą, włócznia i oszczepem oraz mieczem jednosiecznym.
Tarcza
Wymiary około 70 x 100 cm.
Kształt wzorowany na miniaturach tarczy znalezionych na ziemiach Polskich.
Rys. 5, 3, 6.
Tarcza będzie posiadała umbo stożkowate wysokie typ 8. Datowane na późną fazę późnego okresu przedrzymskiego - faza B1.
Umbo będzie rekonstrukcją z Legionowa
Tarcza będzie posiadała dwa, znalezione w Legionowie, wyjątkowe, nieznane z innych stanowisk okucia "kotwicowate" i łączona będzie gwoździami kutymi o szerokich łbach.
Imacz drewniany, płaski, wzmacniany elementami metalowymi.
Prawdopodobnie pomaluję tarczę farbami naturalnymi na bazie jajek i innych turbo historycznych składników Czy będę ją oklejał jeszcze nie wiem.
Włócznia i oszczep
Mój wojownik uzbrojony będzie bardzo klasycznie, w oszczep o grocie z zadziorami oraz włócznie służącą do walki wręcz, o grocie z wyraźną ością.
Włócznia będzie miała drzewiec zakończony tokiem.
Miecz
Miecz w mojej rekonstrukcji będzie wzorowany na bardzo klasycznym wzorze, znanym z wielu stanowisk (także z Legionowa). Będzie to jednosieczna broń, która w moim przypadku będzie służyła jako "maczeta" obozowa. Ponieważ nie mamy niemal żadnych znalezisk siekier, postanowiłem, że miecz będzie robił za podręczne narzędzie obozowe.
Pochwa będzie drewniana, z metalowymi elementami (okuciami)
C.D.N.
Wojownik z Legionowa - Rekonstrukcja Arnorowa - UZBROJENIE
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
Wojownik z Legionowa - Rekonstrukcja Arnorowa - UZBROJENIE
"Nie ma miękkiej gry"
Super. Jak zrobiłeś fotki ? chociaż może nie chcę wiedzieć. Najcięższą sprawą będzie umbo, bo najdroższe. no i pewnie miecz. Chociaż ten z racji że nie będę nim walczył popróbuję wykuć na wiosnę. Teraz zacznę szyć szmaty bo to można w domu robić. Len na koszulę już mam czerwony, jako że na ultraśności 100% mi nie zależy, kupiłem gotowy. Taki jakich używamy w DB. Spodnie będą w pasy, a płaszcz w kratę.
Ostateczne rozwiązanie kwestii Mordorskiej.