Sos gorczycowy 'musztardą' zwany

Kuchnia dawna, eksperymenty kulinarne i dzikobzowe przepisy
Awatar użytkownika
Lesław
Drużynnik
Drużynnik
Posty: 3383
Rejestracja: wt 02 gru 2008, 00:00
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Sos gorczycowy 'musztardą' zwany

Postautor: Lesław » ndz 12 maja 2019, 12:06

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad dołączeniem musztardy do zestawu naszych sosów (czosnkowego i chrzanowego) więc rzuciłem okiem na temat i oto co sie prezentuje:

The origin of the word "mustard" comes from two Latin words (mustum ardens) which means "burning must" because in ancient times mustard was prepared with must (unfermented grape juice). This word then gave rise to the word "mustard" in English.

Źródło: http://www.moutarde-de-meaux.com/en/histo-origine-moutarde.php

Jest tu również wspomniane, że musztarda stołowa została rozpowszechniona wśród Galów przez Rzymian. Jej produkcje uregulowano w XIV wieku, ale ewidentnie była znana wcześniej. Potwierdzić to może ten fragment z innego artykułu:
Gorczyca polna – jej ostry smak znamy i dziś, a jest przyprawą, której znajomość źródła archeologiczne potwierdzają już od około 2000 lat p.n.e. Nasiona gorczycy jasnej zidentyfikowano w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach zasobowych. Jakie znaczenie miała u naszych przodków – trudno powiedzieć. Z pewnością nasiona gorczycy mogły być używane do marynat, ale czy nasi przodkowie potrafili wyrabiać z nich musztardę? Wspomniane wcześniej znalezisko z osady nadjeziornej w Niemczech sugeruje, że spożywano ją w starożytnej Europie – i to już od neolitu. Wczesnośredniowieczni Słowianie znali zapewne ocet, znali gorczycę, ale czy łączyli te składniki, aby uzyskać musztardę?

Źródło: https://igimag.pl/2018/02/kuchnia-dawnych-slowian-ziola-przyprawy/

Gorczycę znaleziono również w Gieczu: http://www.giecz.pl/index.php?go=polcyn_2000
Zagraniczne stronki piszę też, że używali jej wikingowie, choć jakiś badań nie szukałem: https://www.historyonthenet.com/what-did-vikings-eat

Na wiki (https://pl.wikipedia.org/wiki/Gorczyca_czarna) jest również wspomnienie, że gorczyca wymieniana jest w Talmudzie jak i Nowym Testamencie.

Awatar użytkownika
Astrid
Początkujący skryba
Posty: 328
Rejestracja: ndz 15 wrz 2013, 00:00

Re: Sos gorczycowy 'musztardą' zwany

Postautor: Astrid » ndz 12 maja 2019, 14:05

Musztarda to właściwie tylko 4 składniki - gorczyca ocet (lub moszcz winny) cukier i sól - większość rzeczy wychodzi na to ze historyczna...

Awatar użytkownika
Lesław
Drużynnik
Drużynnik
Posty: 3383
Rejestracja: wt 02 gru 2008, 00:00
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Sos gorczycowy 'musztardą' zwany

Postautor: Lesław » ndz 12 maja 2019, 14:36

Tutaj przetłumaczony XIV przepis na musztardę:

Mustard. If you want to make a supply of mustard that will keep long, make it during the picking-season (of wine grapes) from fresh stum. Some say the stum must be boiled.
If you want to make mustard in a village (where there is no stum) in a hurry, grind white mustard[seeds] in a mortar, mix with vinagre, and strain through the sieve. When you want to use it immediately, put it in a pot near the fire.
If you want to make good [mustard] at leasure, soak the mustardseeds during one night in fine vinagre, then grind in the mill, and mix in the vinagre gradually. When you have spices left over from making jelly, claret, hypocras or sauces, grind these with [the mustardseeds] and let it mature.


Żródło: https://coquinaria.nl/en/medieval-mustard/

W artykule jest tez nazywana 'przyprawą biednych' jako zamiennik pieprzu. To co - wprowadzmy na nasze stoły?


Wróć do „Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości