Archiwum pytań
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
Swietka a topór "Duński" to był tylko z Danii? :> Tak samo jak miecz "Norweski" tylko z Norwegii? To jest bardziej określenie wzięte stąd, iż skrawki materiału, na podstawie których jakaś pani archeolożka wykonała krój zostały znalezione akurat w Szwecji.
Natomiast wracając do podstaw. Proszę zapamiętajcie to na przyszłość:
Fartuszek tak jak cały strój ma być "podstawowy"! Nie ze Szwecji, Grecji, Danii, Norwegii czy Tobago
Ma być to podstawowy strój określony przez Nas jako strój dla początkującej nieżalenie od miejsca, z którego docelowo będzie potem sobie szyła strój.
Na poziomie kandydata nie ma wyboru, opcji ani możliwości innej niż to co Wam podajemy.
I... już.
Dlatego fartuszek - nawet jak on się nazywa szwedzki - jest dla każdej kandydatki, która określiła się być wikinką, niezależnie skąd ową wikinką w przyszłości będzie.
Wykrój to dolny obrazek z linku podanego przez Swietkę.
Z przodu wygląda on tak:
Jeśli ktoś, tak jak Aldis chciał by użyć innego kroju z powodów takich jak Aldis to można się dogadać, zwłaszcza, że kroje są baaaardzo zbliżone.
Niemniej żeby nie mieszać i nie robić wody z mózgu.
Wytyczne są jedne, proste i niedyskutowalne.
Dziękuję
Natomiast wracając do podstaw. Proszę zapamiętajcie to na przyszłość:
Fartuszek tak jak cały strój ma być "podstawowy"! Nie ze Szwecji, Grecji, Danii, Norwegii czy Tobago
Ma być to podstawowy strój określony przez Nas jako strój dla początkującej nieżalenie od miejsca, z którego docelowo będzie potem sobie szyła strój.
Na poziomie kandydata nie ma wyboru, opcji ani możliwości innej niż to co Wam podajemy.
I... już.
Dlatego fartuszek - nawet jak on się nazywa szwedzki - jest dla każdej kandydatki, która określiła się być wikinką, niezależnie skąd ową wikinką w przyszłości będzie.
Wykrój to dolny obrazek z linku podanego przez Swietkę.
Z przodu wygląda on tak:
Jeśli ktoś, tak jak Aldis chciał by użyć innego kroju z powodów takich jak Aldis to można się dogadać, zwłaszcza, że kroje są baaaardzo zbliżone.
Niemniej żeby nie mieszać i nie robić wody z mózgu.
Wytyczne są jedne, proste i niedyskutowalne.
Dziękuję
"Nie ma miękkiej gry"
- Aldis
- Sławny kronikarz
- Kontaktowanie:
"Jeśli ktoś, tak jak Aldis chciał by użyć innego kroju z powodów takich jak Aldis to można się dogadać, zwłaszcza, że kroje są baaaardzo zbliżone." -> zabrzmiało genialnie ( zaraz będzie przeszukiwanie jaki powód ma Aldis ^_^ )
Jarlu nie wkurzaj się - ja się z ciekawości pytam czy ktoś słyszał/widział. I tak uszyje z prostokątów bo taki ( mimo, że rozwiązałby mój zły powód ^_^ ) jak znam życie bym na tym etapie mojej umiejętności szycia spieprzyła.
Jarlu nie wkurzaj się - ja się z ciekawości pytam czy ktoś słyszał/widział. I tak uszyje z prostokątów bo taki ( mimo, że rozwiązałby mój zły powód ^_^ ) jak znam życie bym na tym etapie mojej umiejętności szycia spieprzyła.
- Frigg
- Doświadczony pisarz
- Kontaktowanie:
Czy jest jakiś szczególny sposób konserwacji i przechowywania nacyń drewnianych?
Przetestowałam swoją drewnianą michę na żurku... Znaczy najpierw umyłam. I zrobiła się taka chropowata i nieprzyjemna w dotyku. Żurek jakoś przeżyła. I teraz.... Coś z nią zrobić? Czymś posmarować? Czy tylko umyć i wysuszyć?
Przetestowałam swoją drewnianą michę na żurku... Znaczy najpierw umyłam. I zrobiła się taka chropowata i nieprzyjemna w dotyku. Żurek jakoś przeżyła. I teraz.... Coś z nią zrobić? Czymś posmarować? Czy tylko umyć i wysuszyć?
Wełna jest spoko.
Wróć do „Pytania od kandydatów”