Archiwum pytań
- Aldis
- Sławny kronikarz
- Kontaktowanie:
Ja tak totalnie z innej beczki i w sumie nie jakoś mocno pytaniowo ^.^
Generalnie to niedługo przyjdzie zima (a w sumie i kilka wieczorów w sezonie nas nie rozpieszczało) i się zastanawiam czy Starszyzna mogłaby wziąć jednak pod rozwagę dopuszczenie dla kandydatów najprostszego, wełnianego, bez żadnych obszyć i zdobień itd kaftana (w sensie z wykroju przeciętej z przodu kiecki i mały dodatkowy klin z tyłu). Sporo jest przecież znalezisk. I jeśli chodzi o to, że na kaftan schodzi materiał to po przeliczeniu wychodzi na to, że wychodzi tyle samo ile na dłuższy płaszcz (nie licząc już podszewki pod płaszcz), więc argument, że mieli go tylko bogaci bo schodziło dużo materiału kuleje ^.^
A przyznacie, że bardziej chroni od zimna niż płaszcz i jest praktyczniejszy jak trzeba coś obozowego zrobić bo nie pałęta się po rękach jak płaszcz. I przyznam, że w obawie o moje chorowite babskie sprawy (i moje wieczne marznięcie ) przydałaby się jeszcze jedna warstwa na jakieś chłodniejsze wieczory.
I wcale nie chodzi o to, że fajnie by było uszyć coś nowego, co jednak można założyć (chociaż to też miłe ^_^).
Poddaje pod rozwagę i idę walczyć z rzeczami na kram
Generalnie to niedługo przyjdzie zima (a w sumie i kilka wieczorów w sezonie nas nie rozpieszczało) i się zastanawiam czy Starszyzna mogłaby wziąć jednak pod rozwagę dopuszczenie dla kandydatów najprostszego, wełnianego, bez żadnych obszyć i zdobień itd kaftana (w sensie z wykroju przeciętej z przodu kiecki i mały dodatkowy klin z tyłu). Sporo jest przecież znalezisk. I jeśli chodzi o to, że na kaftan schodzi materiał to po przeliczeniu wychodzi na to, że wychodzi tyle samo ile na dłuższy płaszcz (nie licząc już podszewki pod płaszcz), więc argument, że mieli go tylko bogaci bo schodziło dużo materiału kuleje ^.^
A przyznacie, że bardziej chroni od zimna niż płaszcz i jest praktyczniejszy jak trzeba coś obozowego zrobić bo nie pałęta się po rękach jak płaszcz. I przyznam, że w obawie o moje chorowite babskie sprawy (i moje wieczne marznięcie ) przydałaby się jeszcze jedna warstwa na jakieś chłodniejsze wieczory.
I wcale nie chodzi o to, że fajnie by było uszyć coś nowego, co jednak można założyć (chociaż to też miłe ^_^).
Poddaje pod rozwagę i idę walczyć z rzeczami na kram
Przymierzam się do zakupu hełmu, i teraz tak: Czy któryś z tych 2 hełmów 69 lub 90 z tej pracowni: http://www.tomala.lublin.pl/index.php?strona=subcat&subctgr=10&lng=pl będzie dobry? Jeśli oba, to który byście polecili?
EDIT:
Czy rękawice kupować u Wojmira czy znacie jakies inne sklepy? Jeśli u wojmira to jest sens kupować z podwójną skórą 2x 4,5 mm grubości, czy wystarczy pojedyńcza warstwa 4,5 mm?
EDIT:
Czy rękawice kupować u Wojmira czy znacie jakies inne sklepy? Jeśli u wojmira to jest sens kupować z podwójną skórą 2x 4,5 mm grubości, czy wystarczy pojedyńcza warstwa 4,5 mm?
Jak się nie mylę, szerokość zbrocza służy częściowo "zrzuceniu" wagi miecza, co za tym idzie po części zmniejszeniu ilości materiału wymaganego na wykonanie całej głowni -> czyli również zejścia z ceny. Miecze Bjarniego na dobrą sprawę składa się niemal z samego zbrocza, aczkolwiek jego miecz wykonany był na podstawie konkretnego znaleziska. Szerokość głowni chyba nie będzie miała wielkiego znaczenia w tym przypadku, skoro miecze mają przybliżoną wagę.
Aczkolwiek jeśli coś palnąłem nie tak, cóż.. Niechaj Pany bardziej w temacie i od dłuższego czasu ogarniający przemówią
Aczkolwiek jeśli coś palnąłem nie tak, cóż.. Niechaj Pany bardziej w temacie i od dłuższego czasu ogarniający przemówią
Janette ostatnio ma średnie notowania, zapytaj na Targowisku na fb. Ostatnio mają dobre notowania "Przeszywanice Wilki", tylko na czepcach się nie znam i nie wiem, który by się akurat nadał chyba coś takiego, o ile dobrze kojarzę https://www.facebook.com/PrzeszywaniceWilki/photos/a.559580600743726.1073741831.301044006597388/527698530598600/?type=3&theater bo ona szyje też późniejsze.
Dzięki za odpowiedzi, jeszcze mam pytanie co do ochrony kolczej doczepianej do hełmu, czy pełna ochrona kolcza, równiez na poliki, do normana jest historyczna czy to mrok? Jeśli była historyczna to gdzie był haczyk na kolczugę w nosalu, lub jaki był jej sposób mocowania? i czy to nie przeszkadza bardziej w walce niż pomaga?
Czy najlepiej zrobić/kupić po prostu kaptur kolczy, ale czy kaptur kolczy, który chroni też poliki jest historyczny?
Na freha.pl znalazłem o tym dyskusję, ale wolę was zapytać jak to widzicie.
Link do dyskusji: http://www.freha.pl/lofiversion/index.php?t2012.html
Czy najlepiej zrobić/kupić po prostu kaptur kolczy, ale czy kaptur kolczy, który chroni też poliki jest historyczny?
Na freha.pl znalazłem o tym dyskusję, ale wolę was zapytać jak to widzicie.
Link do dyskusji: http://www.freha.pl/lofiversion/index.php?t2012.html
- Arnor
- Jarl
- Kontaktowanie:
Kaptur odpada.
Haczyk na nosalu.
Strona www.dzikibez.pl -> Hełmy
"Hełmy tego typu zaopatrzone są w nosale, a niektóre z nich (jak model z jez. Lednickiego) na nosalu posiada haczyk do zaczepiania czepca kolczego co mówi nam, iż używano ich właśnie z tego typu zasłonami kolczymi chroniącymi kark i część twarzy."
Nie ma znalezisk hełmów żebrowych z kolczą ale analogiczne są inne znaleziska. Np pełna kolcza w znalezisku hełmu bałtyjskiego:
Dokładny sposób mocowania przy hełmie stożkowym:
http://www.czcibor.com/uploads/0/0/18/img_3354.jpg
Haczyk na nosalu.
Strona www.dzikibez.pl -> Hełmy
"Hełmy tego typu zaopatrzone są w nosale, a niektóre z nich (jak model z jez. Lednickiego) na nosalu posiada haczyk do zaczepiania czepca kolczego co mówi nam, iż używano ich właśnie z tego typu zasłonami kolczymi chroniącymi kark i część twarzy."
Nie ma znalezisk hełmów żebrowych z kolczą ale analogiczne są inne znaleziska. Np pełna kolcza w znalezisku hełmu bałtyjskiego:
Dokładny sposób mocowania przy hełmie stożkowym:
http://www.czcibor.com/uploads/0/0/18/img_3354.jpg
"Nie ma miękkiej gry"
Wróć do „Pytania od kandydatów”